Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

poster_roland_1 

Χρίστος Ε. Μαυρόπουλος

     Το κάλεσμα για την έκθεση φωτογραφιών του ROLAND MOORE στο Λ.Μ.Α. ήταν για τις 21 Απριλίου.
    Επισκέφθηκα την έκθεση μεσημεριανές ώρες- είναι πιο ήσυχα-  και μια ευχάριστη έκπληξη με περίμενε.
    Ο χώρος της έκθεσης, όπου και οι φωτογραφίες της Πατρίδας μας και των ανθρώπων της, λειτουργικός και ανάλογα φωτισμένος!
    Οι φωτογραφίες μικρές στο μέγεθός τους -  désavantage αυτό για  την παρουσίασή τους – όμως, ο υπεύθυνος που έστησε τα stands, παραθέτοντας δίπλα σε κάθε φωτογραφία δίγλωσσες πληροφορίες για την κάθε μια, είχε επιτύχει μια οπτική και αισθητική συμμετρία, δίνοντάς μας έτσι ένα ωραίο αποτέλεσμα.

   Η θεματογραφία των φωτογραφιών και τα κείμενα δείχνουν, εκτός από το ενδιαφέρον ενός φοιτητή για το διδακτορικό του ( ο αρχικός λόγος για τον οποίον ο R. MOORE ξεκίνησε να φωτογραφίζει κατά καιρούς στιγμές από τη ζωή των ανθρώπων και του Τόπου μας), δείχνουν – επαναλαμβάνω - και μια ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία για τους ανθρώπους που γνώρισε και τη δουλειά τους.
    Τον τρόπο της ζωής τους, τις δυσκολίες τους, τις λύπες, τις χαρές και τις προσπάθειές τους στο «ανθρώπινο γίγνεσθαι», με ειρηνικούς, θρησκευτικούς και πολιτισμικούς βηματισμούς!


  Τη μετάφραση από το ξενόγλωσσο κείμενο που συνοδεύει την κάθε φωτογραφία, οι ταπεινές μου γνώσεις (ξενόγλωσσες γνώσεις) τη θεωρούν άριστη!  Ιδιαίτερα με εντυπωσίασε  το φραστικό και η ανίχνευση σε βάθος της κάθε φωτογραφίας, ώστε να αποκαλυφθεί ο απλός, ο λιτός και παραδοσιακός τρόπος της δουλειάς των ανθρώπων του Τόπου μας.
    Η άλλη έκπληξή μου: Ένας Αμερικανός με Μεσογειακή νοοτροπία!!
    Μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι!
Συστήνω ανεπιφύλακτα σ’ όλους να επισκεφθούν την έκθεση!


Δεν υπάρχουν σχόλια: