Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

H οργανωτική επιτροπή του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας απαντά στην επιστολή των αιρετων συμβούλων


Αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες, Ανδρίτσο Γιάννη, Ιγγλέζου Έφη, Μπεζεντέ Γιάννη, Μπεζεντέ Γιώργο, Οικονομάκη Παναγιώτη, Σύρου Λένα, Σύρου Κατερίνα και Ταγκαλάκη Γεωργία. 



3 Απριλίου 2013 



Μας απευθύνατε μεταμεσονύκτια επιστολή, μέσω διαδικτύου, αναφερόμενοι στην επιστολή παραίτησής μας, την οποία απευθύναμε στον κ. Δήμαρχο, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά σε εσάς (ουδέποτε βέβαια σας αποκαλέσαμε γλάστρες). Σας απαντάμε με το ίδιο μέσο. 

Θεωρούμε κατ’ αρχήν δικαιολογημένο το ενδιαφέρον σας, ως Αραχωβιτών αιρετών συμβούλων της πλειοψηφίας, να παρέμβετε στο θέμα αλλά και να υποστηρίξετε τον Δήμαρχο. Ίσως όμως θα έπρεπε να το έχετε κάνει, τουλάχιστον όλοι όσοι ήσασταν παρόντες, όταν, στην συνάντηση της 2/3/2013 στο Λαογραφικό Μουσείο, κάποιοι συνεργάτες του και δικοί σας στα Δημοτικά δρώμενα τον υποτιμούσαν και τον αμφισβητούσαν βάναυσα και κατ’ επανάληψη μπροστά σας. Σας το επισημάναμε και τότε. Ας είναι. 

Το περιεχόμενο της επιστολής σας μας εξέπληξε και σε κάποια σημεία μας θύμωσε. Πολύ. 

Κάποιοι από σας που επικοινωνήσαμε, μας είπαν ότι έδωσαν εν λευκώ εξουσιοδότηση να μπει το όνομά τους σε μια επιστολή ενωτική και κατευναστική της έντασης που δημιούργησε η παραίτησή μας. Εμπιστεύθηκαν τους συντάκτες της. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η επιστολή αυτή έχει κατευναστικό και ενωτικό περιεχόμενο. Το πρόβλημα δικό τους, αν θεωρούν την επιστολή αυτή ενωτική και κατευναστική. Πάντως η παρούσα απάντησή μας απευθύνεται σ΄ αυτούς που ενσυνείδητα υπογράφουν το περιεχόμενό της. 

Φίλοι και συμπολίτες,

Ίσως θα έπρεπε να ξαναδιαβάσετε την επιστολή παραίτησής μας προσεκτικά. Και να την συγκρίνετε με την επιστολή που μας απευθύνατε. Θα διαπιστώσετε ότι, εκτός από κάποια σημεία, η επιστολή σας απαντάει κυρίως στα ανώνυμα σχόλια των επισκεπτών των blogs που την ανάρτησαν, με τα οποία δεν έχουμε οποιαδήποτε σχέση και πολλά από αυτά τα αποδοκιμάζουμε. Θα μπορούσατε βέβαια, αν είχατε ενωτική και κατευναστική πρόθεση και πνεύμα, να μας καλέσετε σε Αραχωβίτικη (μόνο) φιλική συνάντηση και να απαντήσετε, όπως θέλετε στα σχόλια των blogs, που όπως φαίνεται αυτά σας ενόχλησαν και όχι η επιστολή της παραίτησής μας. 

Αρχίζουμε από το τέλος: 

Αναφέρετε στην επιστολή σας κλείνοντας «…σας καλούμε να αφήσετε κατά μέρος πικρίες, παρεξηγήσεις και μικροπολιτική…». Σας επιστρέφουμε τη φράση χωρίς σχόλια, επισημαίνοντας τον ιδιαίτερα «ενωτικό και κατευναστικό χαρακτήρα» της υβριστικής, για τις προθέσεις μας, έκφρασης αυτής. Πώς να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί σας, όταν πιστεύετε ότι κάνουμε μικροπολιτική; 

Αναφέρετε επίσης στην επιστολή σας «…Πώς να καταλάβουν τα παιδάκια του Δημοτικού Σχολείου τις άνευ λόγου μικρότητες από εμάς τους μεγάλους;…». Σας την επιστρέφουμε και αυτή χωρίς σχόλια. Μικρότητες κάνουν οι «μικροί» και εμείς δεν είμαστε. 

Όπως σας επιστρέφουμε και τη λέξη «Κρίμα» που αναφέρετε στην επιστολή σας και μάλιστα δυο φορές, σαν σχόλιο στην απόφαση και τις ενέργειές μας, που όπως λέτε είναι μια απόφαση που δεν μπορείτε να κατανοήσετε. 

Με την επιστολή σας, κύριοι και κυρίες Σύμβουλοι, επιχειρείτε να υποβαθμίσετε τους λόγους της παραίτησής μας στο επεισόδιο σε βάρος της κ. Λούσκου από τον κ. Γεωργιάδη, τον οποίον, η αλήθεια είναι, ότι μαλώνετε, προφανώς για να μας ικανοποιήσετε, ή στο ότι ανέλαβε η Δημοτική Επιχείρηση το Μουσείο και τα Εργαστήρια και εμείς χάσαμε την πρωτοκαθεδρία. 

Αν διαβάζατε προσεκτικότερα την επιστολή μας, θα βλέπατε πως η επιτιμητική, προσβλητική και εχθρική συμπεριφορά προς την κ. Λούσκου, όχι μόνο του κ. Γεωργιάδη, αλλά και πολλών άλλων, άρχισε από κάποιους, που δεν ήθελαν τα Εργαστήρια, ήδη από τον Οκτώβριο, όταν φάνηκε πλέον πως τα Εργαστήρια και το Μουσείο τρέχουν (έχετε άλλωστε τις επιστολές μας, που ποτέ δεν απαντήθηκαν). Θα βλέπατε επίσης – και οι περισσότεροι το γνωρίζετε, γιατί ήσασταν πολλές φορές παρόντες – πως παρακαλάγαμε επανειλημμένα προφορικά και γραπτά, προσφέροντας έτοιμη δουλειά, για την οποία κοπιάσαμε πολύ, ώστε να αναλάβει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου το Μουσείο και τα Εργαστήρια, ως η μόνη νομική διέξοδος. Απάντηση δεν είχαμε πάρει. Ούτε βέβαια είδαμε τότε την δική σας παρέμβαση, ως Αραχωβιτών Συμβούλων, που υποτίθεται νοιάζονται. 

Δεν σχολιάζετε όμως, κύριοι και κυρίες αιρετοί Σύμβουλοι, το περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου, για την πανηγυρική «έναρξη» της δημιουργίας του Μουσείου και των Εργαστηρίων στις 25/3/2013 από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου και την απουσία μιας έστω λέξης για την δουλειά που έχει γίνει από την Επιτροπή, την οποία είχε ορίσει ο Δήμαρχος. Απουσία, που αυτόν κυρίως υποτιμούσε. Εμείς την λάντζα κάναμε εξ ονόματός του και τον είχαμε πάντα στην πρώτη θέση, όπως και εσάς άλλωστε, σε όλες τις εκδηλώσεις. 

Ίσως εσείς δεν το αντιλαμβάνεσθε, αλλά είναι προφανές πως η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου δεν μας θέλει στα πόδια της, τώρα που επιτέλους αποφάσισε να αναλάβει το «όνειρο». Θέλει να τα κάνει η ίδια από την αρχή. «Σαν τον Κλέτσκα», που λένε προσφυώς στο χωριό μας. 

Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι κανένας δεν μας ενημέρωσε για την «ιστορική» απόφαση της Κοινωφελούς Επιχείρησης, ούτε για την συγκέντρωση - ενημέρωση της 25ης Μαρτίου στο Λαογραφικό Μουσείο, ούτε βέβαια είχε κάποιος από την Κοινωφελή ή από εσάς οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί μας για να τον ενημερώσουμε και να παραλάβει τη δουλειά μας, κάποια πράγματα που μας έχουν εμπιστευθεί και γενικά να μάθει για την πορεία του Μουσείου και των Εργαστηρίων. Αν και το Προεδρείο της Κοινωφελούς επισκέφθηκε ήρθε επανειλημμένα το κτίριο και συνδιαλεγόταν μόνο με τις κυρίες στα εργαστήρια. Δεν έπρεπε, κατά την κρίση σας, να έχουμε ενημερωθεί από κάποιον για όλα αυτά; Δεν λέμε να έχουμε προσκληθεί, όπως σας προσκαλούσαμε εμείς και καμαρώνατε στις πίττες και τους αγιασμούς. 

Και για να φτάσουμε στο σημαντικότερο: 

Μας κατηγορείτε λέγοντας επί λέξει «…Είδαμε με πρωτοβουλία της Επιτροπής να αφαιρούνται τα παλιά αντικείμενα που κοσμούσαν τις βιτρίνες, για να επιστραφούν στους κατόχους τους, που με ευχαρίστηση προσέφεραν για το Μουσείο. Κρίμα!!!» 

Πράγματι, υπήρχαν αντικείμενα πολύτιμα που είτε είχαμε φέρει οι ίδιοι είτε μας είχαν εμπιστευθεί προσωπικά κάποιοι συντοπίτες μας, χωρίς να έχει υπογραφεί Δελτίο Παραλαβής. Αυτά, κρίναμε σκόπιμο, έχοντας την ευθύνη τους, να τα αποσύρουμε προσωρινά και να τα επιστρέψουμε, με τη δέσμευση ότι μόλις επικοινωνήσει μαζί μας ο νέος υπεύθυνος του χώρου, που θα ορίσει η Κοινωφελής, να παραδοθούν τυπικά και επίσημα. 

Αυτό βέβαια δεν θα είχε γίνει, αν κάποιος είχε την ευαισθησία να επικοινωνήσει με κάποιον από εμάς , να μιλήσουμε έστω για το Μουσείο και τα Εργαστήρια, όλες αυτές τις μέρες. 

Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε και σε άλλα που γράφετε, κύριοι και κυρίες Σύμβουλοι της πόλης μας, όπως για την προσπάθειά σας να μας αποδώσετε αποθάρρυνση όσων ασχολούνται με τον πολιτισμό στην πόλη μας, των γυναικών και των παιδιών που συμμετέχουν, που αγωνιζόμενοι μόνοι μας, σε πείσμα της αδιαφορίας σας, καταφέραμε να πείσουμε να είναι και να μείνουν εκεί. Ντροπή να το λέτε εσείς αυτό σε εμάς. Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν πόσα και από ποιους έχουν γίνει, καλά και κακά. Να σε τι φταίει ο Δήμος, που αναρωτιέστε: με την μέχρι τώρα εκκωφαντική απουσία του. 

Ή να απαντήσουμε σε αυτά που δεν γράφετε στην επιστολή σας, όπως για την συμμετοχή μας στην οργάνωση και πορεία των Εργαστηρίων και του Μουσείου, στον ενθουσιασμό και το μεράκι των γυναικών και των παιδιών, στην προμήθεια των πάσης φύσεως υλικών και εξοπλισμού κλπ. 

Κλείνοντας, αγαπητοί φίλοι, σας διαβεβαιώνουμε ότι εμείς ήμασταν και θα είμαστε παρόντες και δεν θα αφήσουμε να ματαιωθεί ή να εκφυλισθεί η προσπάθεια για την οποία ματώσαμε, είτε το θέλουν είτε όχι κάποιοι. Παροτρύνουμε τις γυναίκες να συνεχίσουν και την Ακαδημία να εντείνει την προσπάθεια. 

Πράγματι, κανένας δεν περισσεύει. Όχι γιατί το είπε ο Δήμαρχος στο προεκλογικό μπαλκόνι (κάποιοι άλλωστε είμαστε από κάτω και ακούγαμε), αλλά γιατί το πιστεύουμε, ανεξαρτήτως Δημάρχου και παρατρεχάμενων. 

Υπάρχουν άλλωστε άλλοι καλύτεροί μας, λιγότερο «πολιτικάντηδες», όπως μας χαρακτηρίσατε, που είναι η ώρα τους να αναλάβουν και να συνεχίσουν. 





Με εκτίμηση 





Η τέως Επιτροπή Οργάνωσης του Λαογραφικού Μουσείου και των Εργαστηρίων Παραδοσιακών Τεχνών Αράχωβας 



Γεώργιος Δ. Ανδρέου 

Σπυρίδων Αλ. Κομνάς 

Στυλιανός Νικ. Λούσκος 

Καλή Λούσκου - Νικολιδάκη 

Λουκάς Αλ. Παπαλεξανδρής 

Ιωάννης Δημ. Φάππας