Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Η κρίση έκοψε και τις χειμερινές αποδράσεις

 Όλο και λιγότεροι αυτοί που επιλέγουν να πραγματοποιήσουν μια χειμερινή απόδραση λόγω της οικονομικής κρίσης. Πώς κινούνται οι πληρότητες στους δημοφιλείς προορισμούς




Στο σπίτι φαίνεται πως κρατά τους εκδρομείς η οικονομική κρίση, με τους επαγγελματίες του χώρου να ευελπιστούν ότι θα αλλάξει η εικόνα λόγω του ότι οι Έλληνες συνηθίζουν να αφήνουν τις εκκρεμότητές τους για την τελευταία στιγμή.

"Είμαστε μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και πλέον λέμε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε πλήρη εικόνα.
Πριν από δύο ή τρία χρόνια τέτοια περίοδο ήμασταν γεμάτοι. Τηλεφωνούσαν για να κλείσουν τρεις εβδομάδες πριν από τις γιορτές και δεν έβρισκαν δωμάτιο. Φέτος, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά" δήλωσε στα Νέα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων στα Καλάβρυτα Κωνσταντίνος Δαφαλιάς.
Οι πληρότητες στους περισσότερους χριστουγεννιάτικους προορισμούς φτάνουν μετά βίας το 40%. Εξαιρέσεις για την ώρα αποτελούν η Αράχωβα,....
η πόλη της Φλώρινας και τα Καλάβρυτα, όπου μέχρι στιγμής η πληρότητα αγγίζει το 60%.
Ελπίζουν στην συνήθεια της "τελευταίας στιγμής"
Για μία ακόμη φορά, οι επαγγελματίες του χώρου ευελπιστούν στην "κακή" συνήθεια των Ελλήνων να αφήνουν τις εκκρεμότητές τους για την τελευταία στιγμή, εκτιμώντας πως θα μπορέσουν να αγγίξουν το 80%-90% σε πληρότητα τις ημέρες των γιορτών.
Και στα χωριά κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, οι κρατήσεις είναι για την ώρα πεσμένες. Αιτίες, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων στον Νομό Γρεβενών, Σταμάτης Τζιούφας, είναι η οικονομική κρίση αλλά και οι υψηλές μέχρι τώρα θερμοκρασίες, σημειώνοντας πως θα είναι ευχαριστημένοι αν η πληρότητα αγγίξει το 70%.
Επισήμανε ακόμα πως τα περισσότερα τηλεφωνήματα τα έχουν δεχθεί από Αθήνα, Θεσσαλία, Ήπειρο και πολύ λιγότερο από Θεσσαλονικείς, οι οποίοι φαίνεται να προτιμούν τη Βουλγαρία.
Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στο Λιτόχωρο και το Ελατοχώρι Πιερίας περιμένουν για τις γιορτές επισκέπτες από τη Βουλγαρία. "Όλα τα χρόνια είχαμε εσωτερικό τουρισμό, που αυτήν την περίοδο αδυνατεί να προγραμματίσει διακοπές. Οι Βούλγαροι τουρίστες από πέρυσι προτιμούν την περιοχή μας για διακοπές", σημειώνει η πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του νομού, Αφροδίτη Λέηνα.
Από τα 5.500 κρεβάτια που έχει το βουνό των Κενταύρων στο Πήλιο, φέτος η ένωση ξενοδόχων εκτιμά πως θα είναι διαθέσιμα 3.000-3.500.
"Ήδη, το κόστος λειτουργίας των καταλυμάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλο, οπότε στο Πήλιο δεν θα ανοίξουν όλα. Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως για κάποιους οι χριστουγεννιάτικες διακοπές μπορεί να είναι πολυτέλεια. Εμείς απευθυνόμαστε σε αυτούς που μπορούν ακόμη να κάνουν ταξίδια και αυτό που περιμένουμε τώρα είναι να αλλάξει η ψυχολογία τους", προσθέτει ο πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντίνος Λεβέντης.
Ολιγοήμερες εκδρομές για όσους μπορούν ακόμα
Οι περισσότεροι εκδρομείς που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους σκέφτονται για διήμερη ή τριήμερη απόδραση.
"Παλαιότερα, εάν τα Χριστούγεννα έπεφταν Τρίτη και με την Τετάρτη να είναι αργία, δηλαδή να έχουμε ένα καθαρό τετραήμερο όπως συμβαίνει φέτος, θα είχαμε κρατήσεις που θα ξεκινούσαν από Παρασκευή. Τώρα αυτό δεν υπάρχει ούτε καν σαν σκέψη", τονίζει ο Γιάννης Βασιλάκος, πρόεδρος των ξενοδόχων στη Λίμνη Πλαστήρα, έναν δημοφιλή προορισμό, στον οποίο η πληρότητα μέχρι τώρα δεν ξεπερνά το 50%-60%.
Στους χειμερινούς προορισμούς οι οποίοι είναι αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, όπως η Φλώρινα ή τα ορεινά χωριά του Καρπενησίου, προστίθεται ένα ακόμη εμπόδιο. Αυτό της βενζίνης.
"Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση από την Αθήνα, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια η πλειονότητα των επισκεπτών μας ήταν από την πρωτεύουσα. Βασικότερος λόγος είναι η τιμή της βενζίνης, που είναι πλέον απαγορευτική για να κάνει κάποιος ένα τόσο μακρινό ταξίδι", επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Φλώρινας, Μιχάλης Παρλάνης.

 http://news247.g

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: