Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Το νησί της Αμαρτίας

 Οποιαδήποτε ομοιότητα με τα της Αράχωβας, (Μυκόνου του χειμώνα), και του Παρνασσού είναι καθαρή σύμπτωση.

Ο ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ

Επειδή δεν είναι όλοι οι φίλοι του νησιού ΑΛ Καπόνε παραθέτουμε το άρθρο του Τάσου Μελετόπουλου για την Μύκονο που γνώρισε ο ίδιος και την εξέλιξή της  μετά την επιδρομή των νεόπλουτων πειρατών.

Θυμάμαι την Μύκονο από τότε που ήμουν παιδί και έπαιζα ξυπόλυτος μπάλα στην πλατεία της Αγίας Κυριακής όπου χρόνια αργότερα ο Ιταλός ζωγράφος Pierro Aversa άνοιξε μπαρ. Θυμάμαι τις «9 Μούσες» του Κ. Ζουγανέλη στον γιαλό, την παραλία του Άγιου Στέφανου που πήγαινα πεζός με τους φίλους μου για μπάνιο, τον φούρνο της Ζαχαρούλας απ όπου έτρωγα τραγανές φουσκωτές τυρόπιτες και ψωμί αχνιστό και τους ντόπιους Μυκονιάτες θυμάμαι, πάντα χαμογελαστούς, φορώντας τα μπλε τους ναυτικά καπέλα να καλωσορίζουν στο νησί τους τουρίστες. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν. Το μπαρ του Aversa έκλεισε, οι «9 Μούσες» και ο φούρνος της Ζαχαρούλας επίσης και οι περισσότεροι Μυκονιάτες έβγαλαν τα ναυτικά τους καπέλα, και αντί να καλωσορίζουν τους τουρίστες με ανοιχτή καρδιά όπως παλιά, «χαμογελούν» μ’ ένα πλάγιο γελάκι που θα ζήλευε ακόμη και ο Εμπενίζερ Σκρούτζ.
Επιχειρηματίες απ όλη την Ελλάδα τα τριάντα πέντε τελευταία χρόνια επένδυσαν χοντρά στο νησί των ανέμων – στο Eldorado του Αιγαίου, είτε αγοράζοντας είτε νοικιάζοντας με πανάκριβο αντίτιμο καταστήματα για να κάνουν την τύχη τους. Να πλουτίσουν. Το μεγάλο πάρτι άρχισε στο τέλος της δεκαετίας του εβδομήντα. Από τότε αρκετοί Μυκονιάτες έπαψαν να ασχολούνται με το τι είναι νόμιμο κι άρχισαν να κάνουν τα στραβά μάτια σε ότι τους προσέφερε επιπλέον πλούτο.

Έκαναν ότι δεν έβλεπαν την διακίνηση ναρκωτικών  -γνωστές υποθέσεις που απασχόλησαν τα Μ.Μ.Ε. τα τελευταία τριάντα χρόνια-   η οποία συνόδευε την νυκτερινή ζωή, πολλαπλασιάζοντας κάθε επόμενη σαιζόν τα παράνομα κέντρα διασκέδασης και μπαρ που φύτρωναν στα στενά της πόλης και στις παραλίες αυξάνοντας τα κέρδη από τον «αέρα» και τις τιμές των ακινήτων τους.


Η ντόπια εφορία δεν έκανε αποτελεσματικούς φορολογικούς ελέγχους στα κάθε λογής καταστήματα επιτρέποντας επί δεκαετίες στους επιχειρηματίες να καρπούνται υπέρογκα παράνομα έσοδα από διαφυγή του Φ.Π.Α. με σκοπό την επιχειρηματική ανάπτυξη του νησιού.

Η αστυνομία και το τοπικό Ι.Κ.Α. έδειξαν ανοχή στους χιλιάδες παράνομους αλλοδαπούς εργαζόμενους, κυρίως Αλβανικής καταγωγής, 8000 περίπου τον αριθμό, που αρκετοί από αυτούς δεν ήταν ασφαλισμένοι και που έκτισαν και κτίζουν ως και σήμερα, παράνομες βίλες για εύπορους Έλληνες προς όφελος των ντόπιων οικοπεδούχων και την τουριστική ανάπτυξη.

Το όργιο των παράνομων αυθαιρέτων κατέκλισε μοναδικούς λοφίσκους όπου υπήρχαν βράχοι σαν μοντέρνα γλυπτά, πανέμορφους αιγιαλούς και αμμουδιές και πεδιάδες του νησιού, αυθαίρετα τα οποία η ντόπια πολεοδομία, με ισχυρούς συμμάχους τους προϊσταμένους της στην πολεοδομία της Σύρου, νομιμοποιούσαν, σβήνοντας ποιος ξέρει πόσες χιλιάδες πολεοδομικές παραβάσεις με αντάλλαγμα ποιος ξέρει πόσα και τι είδους πλούσια «δωράκια».
Όλα αυτά είναι γνωστά από τα Μ.Μ.Ε.  Όπως είναι γνωστό ότι ο προηγούμενος Δήμαρχος της Μυκόνου εξαφανίστηκε αιφνιδίως αφού παραιτήθηκε άρον – άρον λόγω ενός ακόμη ανεξιχνίαστου «οικονομικού σκανδάλου» για το οποίο βέβαια κανείς δεν έμαθε λεπτομέρειες.

Το παράνομο και κερδοφόρο πάρτι ακόμη καλά κρατεί με την ανοχή της αστυνομίας που επιτρέπει ως και σήμερα σε δεκάδες κέντρα διασκέδασης που έχουν άδεια καφετέριας, να «βαράνε» με τα ηχεία τους ανελέητα την γύρω περιοχή τους ως τα ξημερώματα δίχως την παραμικρή ενόχληση από τις υπηρεσίες του Δήμου και της αστυνομίας. Σε συνομιλία μεταξύ καταστηματαρχών που άθελά μου άκουσα, ενώ έπινα μια φρέσκια πορτοκαλάδα σε παραλιακό καφενείο, (όπου μου έκοψαν απόδειξη για τρία ευρώ ενώ είχα κάνει λογαριασμό 7,5 ευρώ) αναρωτιόντουσαν αν θα καταφέρουν στην σεζόν που μπαίνει να βγάλουν τα υπέρογκα έξοδα- τον «αέρα» και το πανάκριβο νοίκι που τους χρεώνουν οι ντόπιοι ιδιοκτήτες.
Οι Μυκονιάτες που πολλοί από αυτούς έκαναν μεγάλη περιουσία, κάνουν ότι μπορούν για να συνεχίσει να αποδίδει τεράστια ποσά το παράνομο κέρδος. Αν δεν υπάρξει κάποια υγιής δύναμη να φρενάρει την όρεξή τους θα συνεχίσουν να κάνουν τα στραβά μάτια,  μήπως και κρατηθεί ζωντανό το τρικούβερτο πάρτι που γέμισε και εξακολουθεί να γεμίζει τις τσέπες τους με μαύρο ρευστό. Το πάρτι πρέπει όμως να τελειώσει - όπως πρέπει να τελειώνει και το πάρτι στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός και αν εμείς, οι φορολογούμενοι πολίτες της χώρας, επιθυμούμε να συντηρούμε τον παράνομο πλουτισμό των λίγων Μυκονιατών και απανταχού Ελλήνων, πληρώνοντας τις υποχρεώσεις που δεν αποδίδουν προς το Δημόσιο με απανωτές άδικες δικές μας έκτακτες εισφορές.
Προσωπικά δεν έχω την παραμικρή διάθεση.
Εσείς;
Υ.Γ. Υπάρχουν βέβαια πολλοί Μυκονιάτες και Αθηναίοι (πού μετέφεραν μέχρι και τα εκλογικά τους δικαιώματα στη Μύκονο για να μπορέσουν να υπερασπιστούν επί τόπου το αγαπημένο τους νησί ) που αντιστάθηκαν στην κερδοφόρα κατηφόρα, που γνωρίζουν πολλά για τα πάμπολλα θαμμένα σκάνδαλα και τις κάθε λογής παρανομίες – αλλά σιωπούν και στεναχωριούνται και αντιστέκονται.


 http://www.kourdistoportocali.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τσοπάνε ουδεμία ομοιότητα υπάρχει..
Η απόπειρα που έγινε τα προηγούμενα χρόνια από ορισμένα επιχειρηματικά λαμόγια και τους ντόπιους Χατζηαβάτες τους, να προβάλουν τον τόπο ως Μύκονο για να προσελκύσουν τα πρεζόνια, τους κουνιστούς, τους άκουρους και όλους τους χλεμπονιάριδες του αποτυχημένου star system, για να τους προσφέρουν έναντι αδράς αμοιβής ξενύχτι και πρέζα, έχει πλέον αποτύχει!
Πλέον, ο ποιοτικός χειμερινός τουρισμός που η Αράχωβα διατηρούσε τα πρώτα χρόνια της ακμής της, με πολύ κόπο και δουλειά, επιστρέφει.
Το πρότυπο της Μυκόνου του Χειμώνα κάνει ζημιά στον τόπο. Η πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου τώρα έχει ξυπνήσει και έχει καταλάβει ότι η Αράχωβα δεν έχει ανάγκη τον τίτλο αυτό. Όποιος τον διατηρεί και προσβλέπει σε τέτοιου είδους κερδοφορία, πρέπει να απομονωθεί.
Είναι ντροπή για τον τόπο, όταν τα χαράματα στα στενά που τότε έβλεπες τους παππούδες μας να κινούν για τον λόγγο και το μεροκάματο, τώρα να βλέπεις κάτω χύμα καπότες και ξερνοβόλια...