Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Περί φωνηέντων, συμφώνων και.. αγραμμάτων

 Δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες ένα ζήτημα με το .. ”κούρεμα” των φωνηέντων (είναι της μόδας τα κουρέματα) και τις άλλες αλχημείες στα σύμφωνα στο βιβλίο γραμματικής της Ε’ και Στ’ Δημοτικού. Μάλιστα, κάποια ιστολόγια ανεξάρτητα έσπευσαν να υπερασπιστούν τον… καημένο τον κ. Αρβανιτόπουλο – τον υπουργό Παιδείας – που έχει στο κεφάλι του να απαντά σε κάθε ”αγράμματο ξερόλα” – ”αγράμματοι ξερόλες” είναι όσοι διαμαρτύρονται για τις .. ασυναρτησίες του βιβλίου γραμματικής. Τα ίδια ιστολόγια επικαλούνται την αυθεντία μιας ιστοσελίδας η οποία παραθέτει – υποτίθεται – τη γραμματική του Μανόλη Τριανταφυλλίδη, για να επιβεβαιώσει πως το ου είναι φωνήεν, αλλά δεν είναι το υ και το ω, ή το η… Επιπλέον, λένε στον κόσμο ότι πρέπει να ντρέπεται, επειδή δημιουργεί τέτοια θέματα – ο αγράμματος!
Ωστόσο, αν ψάξουμε λίγο....
τη γραμματική του Μανόλη Τριανταφυλλίδη (http://www.greek-language.gr/greekLang/files/document/modern_greek/grammatiki.triantafyllidi.pdf, σελ. 13), ανακαλύπτουμε πως τα φωνήεντα είναι τελικά 7, αυτά που ξέρει κάθε Έλληνας, δηλαδή, α,ε, ο, η, ι, ω, υ και τα σύμφωνα 17, β, γ, δ, ζ, θ, κ, λ, μ, ν, ξ, π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ. Τα ίδια βλέπουμε και στη γραμματική της αρχαίας ελληνικής γλώσσας του Αχιλλέως Τζάρτζανου (γραμματικής της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, σελ. 6).
Επικαλούνται οι υπερασπιστές της νέας γραμματικής τη διάκριση φωνολογικής και γραπτής γλώσσας (στο κάτω – κάτω, ο λόγος γίνεται για τη ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ της γλώσσας, όχι τη φωνολογία της), χωρίς, όμως, να μας εξηγούν αν κάτι τέτοιο εξηγείται στα μικρά παιδιά, ή απλά, αφήνονται τα παιδιά σε σύγχυση. Πάντως, πέρα από τα επιχειρήματα των αναθεωρητών της γραμματικής, η διάκριση φωνηέντων – συμφώνων που παραθέτουν στη γραμματική θυμίζει την αγγλική γλώσσα, όπου γκ, μπ, ντ είναι από μόνα τους σύμφωνα (g, b, d), όπως και το ου που στα αγγλικά είναι u. Η νέα γραμματική που μας προτείνουν θυμίζει γραμματική των greeklish που προετοιμάζει τα νέα παιδιά στη χρήση τους, αφού χαρακτηριστικό των ”ελληνικών με λατινικούς χαρακτήρες” είναι η χρήση των ήχων αντί των γραμμάτων.
http://endelehia.blogspot.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα ''τριζουν'' τα κοκαλα του Τζαρτζανου με ολες αυτες τις νεοτεριστικες παπαριες των ''παρα-μορφωμενων'' συντακτων αυτης της γραμματικης.
Τελικα οι ημιμαθεις και παντελως ασχετοιμε το αντικειμενο, ειναι αυτοι που κανουν τρομερη ζημια σε καθε πραγμα,ποσο μαλλον, στην κακομοιρα την παιδεια!

Ανώνυμος είπε...

Σκυλιά , γάτες , χάμστερ , τα ψάρια , οι παπαγάλοι - που προτιμάτε; Ή τι παρ 'ελπίδα ότι τα εξωτικά ζώα - φίδια , κροκόδειλοι , σαύρες , μαϊμούδες ;