Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ποια κόμματα βγάζουν βουλευτή στη Βοιωτία


Ποια κόμματα βγάζουν βουλευτή  στη Βοιωτία
(με βάση το ισχύον Εκλογικό Σύστημα)  

Του Γιώργου Δ. Ανδρέου  
Tις τελευταίες μέρες στη Λιβαδειά, στη Θήβα και στα χωριά  κυκλοφορεί η φήμη ότι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο η Νέα Δημοκρατία  βγάζει στη Βοιωτία σίγουρα 3 και ενδεχομένως 4 βουλευτές, τα μικρά κόμματα δεν έχουν τύχη και η ψήφος σε μικρό κόμμα είναι χαμένη. Άκουσα μάλιστα ότι τόπε  και κάποιος υποψήφιος σε τοπικό κανάλι.  Ο στόχος βγάζει μάτι. Να μαζευτεί  πάλι ο κόσμος στο ‘’μαντρί’’.  Η μέθοδος παλαιά και  δοκιμασμένη. Άλλη όμως είναι η αλήθεια...
και άλλα λέει ο εκλογικός νόμος ( λόγω του επαγγέλματος αλλά και της πολιτικής μου θέσεως, γνωρίζω καλά τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, μάλιστα είμαι ο συντάκτης της πρότασης Νόμου για μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμμαχία στα πλαίσια της πάγιας θέσης μας για τη μείωση της δαπάνης λειτουργίας του πολιτικού συστήματος -  η πρόταση βέβαια αυτή  δεν ήρθε  ποτέ για συζήτηση στη Βουλή). Ας δούμε λοιπόν, με απλά όσο γίνεται λόγια, πως γίνεται – ειδικά στην τετραεδρική Βοιωτία - η κατανομή των εδρών στα κόμματα, με βάση τον ισχύοντα εκλογικό Νόμο. Ας δούμε ποιος μπορεί και ποιος όχι να βγάλει βουλευτή. Δυστυχώς για τους σπεκουλαδόρους, από τον εκλογικό  νόμο προκύπτουν άλλα πράγματα, που δεν τους βολεύουν και αποδεικνύουν το ψέμα. Να λοιπόν η αλήθεια:
1. Στην πρώτη κατανομή πανελλαδικά και σε όλους τους νομούς (εκτός από τις μονοεδρικές) όλα τα κόμματα που πιάνουν το 3% παίρνουν όσους βουλευτές αντιστοιχούν στο  εκλογικό μέτρο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην Βοιωτία για να βγάλει κάποιο κόμμα μία (1) έδρα από την πρώτη κατανομή πρέπει να πιάσει το εκλογικό μέτρο που είναι  το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων του νομού.  
2. Ακολουθεί η κατανομή των αδιάθετων εδρών στις διεδρικές και τις τριεδρικές περιφέρειες (νομούς) που δεν ενδιαφέρει τη Βοιωτία.
3. Μετά πάμε στους υπόλοιπους νομούς, στους οποίους περιλαμβάνονται και όσοι νομοί εκλέγουν, όπως η Βοιωτία,  τέσσερις (4) βουλευτές. Εδώ το σύστημα αλλάζει. Στους νομούς αυτούς η κατανομή των αδιάθετων από την πρώτη κατανομή εδρών αρχίζει ανάποδα,  δηλαδή από το μικρότερο σε ποσοστό κόμμα που μπαίνει στη Βουλή προς το πρώτο κόμμα . Η κατανομή γίνεται ως εξής:
      Μπαίνουν οι ψήφοι που έλαβε το μικρότερο  κόμμα σε όλη τη χώρα σε πίνακα , κατά φθίνουσα σειρά, δηλαδή από το νομό με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων προς τον μικρότερο (αφαιρούνται οι ψήφοι των νομών που έλαβε έδρα από την πρώτη κατανομή και μπαίνει στη σειρά μόνο το υπόλοιπο). Από τον πίνακα αυτόν, το μικρότερο σε ψήφους κόμμα λαμβάνει τις υπόλοιπες έδρες που δικαιούται στους νομούς, που έλαβε τις περισσότερες ψήφους, μέχρι να συμπληρώσει το σύνολο των εδρών που πρέπει να εκλέξει.
     Το ίδιο επαναλαμβάνεται διαδοχικά και για τα υπόλοιπα μικρά κόμματα σε σειρά, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο πρώτο.
     Αυτό πρακτικά σημαίνει για την τετραεδρική Βοιωτία τα εξής:
(α) Τα δύο (πρώην)  «μεγάλα» κόμματα πρέπει να πιάσουν τουλάχιστον 25% το καθένα για να βγάλουν από μία έδρα με την πρώτη κατανομή (δε νομίζω να ελπίζουν σε κάτι τέτοιο). Αν δεν  πιάσουν 25%,  είναι πολύ πιθανό, αναλόγως του πως θα πάνε τα μικρά κόμματα στη Βοιωτία, να μην βγάλουν καμία έδρα στον τετραεδρικό νομό.
(β) Όποιο από τα μικρά κόμματα, που θα μπουν στη Βουλή, πάρει μεγάλο αριθμό ψήφων στη Βοιωτία και η σειρά της Βοιωτίας στον πίνακα των ψήφων του κόμματος σε πανελλαδική βάση είναι ψηλά στον πίνακα, θα βγάλει σίγουρα βουλευτή (Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύω ότι  είναι στην κατηγορία αυτή).
(γ) Στο πρώτο κόμμα θα πάνε οι έδρες που θα περισσέψουν από όλα τα άλλα κόμματα (με σειρά από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο). Για το δεύτερο ούτε συζήτηση.
Αυτά προβλέπει ο εκλογικός νόμος  και αυτή είναι η αλήθεια που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει, ειδικά σε αυτές τις εκλογές, χαμένη ψήφος. Χαμένη είναι η ψήφος του λευκού και του άκυρου, γιατί πριμοδοτεί τα μεγάλα κόμματα. Χαμένη επίσης είναι η ψήφος σε κόμματα χωρίς, προτάσεις και   προοπτική, αλλά και σε πρόσωπα για τα οποία η πολιτική είναι επάγγελμα και μέσο για να υπάρχουν.
 Ο Γιώργος Ανδρέου (www.andreou-giorgos.gr) είναι Δικηγόρος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης, και υποψήφιος Βουλευτής Βοιωτίας του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

2 σχόλια:

ΔΙΣΤΟΜΟ είπε...

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟΣ...
ΤΟ 25% ΤΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΝΕΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ.

Ανώνυμος είπε...

Το δικαίωμά σου να ομιλείς δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σε πάρουμε στα σοβαρά.

Hubert H. Huphrey