Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που κράτησαν 12 ώρες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έφτασαν σε συμφωνία σχετικά με τη μείωση του ελληνικού χρέους και το νέο πακέτο βοήθειας.
Οι υπουργοί συμφώνησαν τόσο σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις προσπάθειες για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, όσο και σε σχέση με την αντίστοιχη συμμετοχή του δημόσιου τομέα, δηλαδή των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
Το Eurogroup έδωσε το "πράσινο φως" για το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Οι απώλειες για τους ιδιώτες ομολογιούχους (το λεγόμενο "κούρεμα") αναμένεται να φτάσουν το 53,5%.
Από την αρχή το κλίμα ήταν θετικό, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για το "κούρεμα", αλλά και οι ενστάσεις κάποιων χωρών όπως η Ολλανδία που ζήτησε μόνιμη επιτροπεία της Αθήνας και οι αντιδράσεις των ιδιωτών σχετικά με το ύψος του "κουρέματος", καθυστέρησε το αποτέλεσμα.
Όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, υπήρξε επίσης συμφωνία για ενίσχυση της παρουσίας της Task Force της Κομισιόν στην Αθήνα, αλλά και στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού, όπου θα διοχετευθούν τα κεφάλαια της βοήθειας.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτισε τη συμφωνία και τόνισε ότι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να επωφεληθεί της μεγάλης προόδου που προέκυψε από το Eurogroup.
Αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας λίγο πριν τις 05:00 τα ξημερώματα της Τρίτης, το ευρώ εκτινάχθηκε στην αγορά συναλλάγματος. Μέσα σε δέκα λεπτά σημειώθηκε αύξηση από 1,3185€ το δολάριο σε 1,3266€ το δολάριο.
Γιούνκερ: "Αναγνωρίζουμε τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών"
"Το Eurogroup γνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες, αλλά απαιτούνται νέες προσπάθειες για να επιστρέψει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη" δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
"Το νέο πακέτο απαιτεί μεγάλη συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα. Η Ελλάδα θα ξεκινήσει την ανταλλαγή ομολόγων, με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη με το IIF. Η ανταλλαγή αφορά ένα κούρεμα της τάξης του 53,5%" πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι τα νέα ομόλογα θα ξεκινήσουν με επιτόκιο 2% και σταδιακά θα αυξάνονται.
Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε επίσης ότι θα ενισχυθεί η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, ώστε να επιβλέπει αν εφαρμόζεται το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί.
Η έκθεση της τρόικας για το χρέος
Το Reuters, δημοσίευσε την έκθεση βιωσιμότητας της τρόικας για το ελληνικό χρέος,  σύμφωνα με την οποία αν δεν γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το χρέος θα φτάσει το 160% του ΑΕΠ το 2020, πολύ έξω δηλαδή από τους στόχους που έχουν τεθεί.
Για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης στο 120%, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια και απαιτείται μεγαλύτερη συνεισφορά του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.
Παπαδήμος: Οι Έλληνες θέλουν το ευρώ
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συμμετείχε προσωπικά στις σκληρές διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα με το Eurogroup ήταν σε εξέλιξη και οι συζητήσεις Παπαδήμου-Βενιζέλου-Νταλάρα για το ύψος του κουρέματος.
Στην τοποθέτησή του στο Eurogroup, ο Λουκάς Παπαδήμος, τόνισε ότι "η εφαρμογή του προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας".
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας", ενώ, αναφερόμενος στο πολιτικό περιβάλλον, τόνισε ότι "το πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με την πολύ ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 και τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές".
Ανέφερε, επίσης ότι "η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη".

http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: