Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Εγκρίθηκε η χρήση στέβιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

http://4.bp.blogspot.com/_2YkGNY82QV0/S9mfdoyen-I/AAAAAAAAAOE/T2Rw_5Qubv8/s400/Stevia%2520crop.jpg
Από το 2012 αναμένεται να ξεκινήσει η καλλιέργεια της στέβιας στη χώρα μας. Μετά τη θετική γνωμοδότηση της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση της στέβιας στην ΕΕ με τον Κανονισμό (ΕΕ) με αριθμό 1131/2011 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2011, οι γλυκοζίτες στεβιόλης που προέρχονται από το φυτό στέβια προστίθενται, με αριθμό καταχώρησης Ε 960, στα εγκεκριμένα πρόσθετα τροφίμων για χρήση σε πάνω από 30 κατηγορίες τροφίμων και ποτών ως γλυκαντική ύλη (δείτε Παράρτημα σχετικού Κανονισμού). Ο συγκεκριμένος Κανονισμός αρχίζει να ισχύει 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του, δηλαδή από τις
2 Δεκεμβρίου του 2011. Οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη θα μπορούν να καταναλώνουν προϊόντα στα οποία ως γλυκαντική ύλη έχουν χρησιμοποιηθεί γλυκοζίτες στεβιόλης. Οι γλυκοζίτες στεβιόλης περιέχονται σε καθαρά εκχυλίσματα του φυτού στέβια.
Η στέβια είναι ένας μικρός θάμνος καταγόμενος από τη Νότια Αμερική. Ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων, στην οποία ανήκουν γνωστά βότανα όπως το χαμομήλι αλλά και λαχανικά όπως το μαρούλι.



Οι Διεθνείς Οργανισμοί για την ασφάλεια των τροφίμων, στους οποίους περιλαμβάνεται η Ειδική Επιτροπή για τα πρόσθετα των τροφίμων FAO/ WHO όπως και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων EFSA, έχουν γνωμοδοτήσει ότι οι γλυκοζίτες στεβιόλης είναι ασφαλείς για κατανάλωση από όλους τους ανθρώπινους πληθυσμούς ανθρώπων, όπως επίσης ότι είναι κατάλληλοι ακόμα και για άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, οι γλυκοζίτες στεβιόλης προερχόμενοι από μια φυσική πηγή, το φυτό της στέβιας, είναι επιπλέον μηδενικής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρονται για χρήση από ανθρώπους που επιθυμούν την υγιεινή διατροφή και τον έλεγχο της παχυσαρκίας.
Στους επόμενους μήνες θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην αγορά της ΕΕ πολλά προϊόντα στα οποία σαν γλυκαντική ύλη δεν θα χρησιμοποιούν την ζάχαρη αλλά τις γλυκαντικές ουσίες της στέβιας. Τέτοια προϊόντα θα είναι γιαούρτια, δημητριακά, ποτά και αναψυκτικά, σοκολάτες, μπισκότα κ.α.
Ήδη η πολυεθνική Cargill είναι έτοιμη σε συνεργασία με την Azucarera (την μεγαλύτερη βιομηχανία ζάχαρης της Ισπανίας) να λανσάρει το προϊόν truria (γλυκαντική ουσία με βάση τα στέβια). Επίσης παρόμοιες συνεργασίες η συγκεκριμένη πολυεθνική είναι έτοιμη να κάνει σε Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία και Ιρλανδία.
Η Coca Cola Europe επίσης καλωσόρισε την απόφαση της Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση στεβιόλης. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της, αυτό ανοίγει τον δρόμος την εταιρεία να αυξήσει την γκάμα των προϊόντων της, τα οποία θα λανσάρει στην αγορά στην κατηγορία Coca Cola light.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ζαχοκώστας, πρώην Γεωπόνος ερευνητής του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας, χρόνια πιλοτικών καλλιεργειών και πειραμάτων έδειξαν ότι η χώρα μας εμφανίζει πλεονεκτήματα στην καλλιέργεια αυτού του φυτού, που αν τα εκμεταλλευτεί θα μπορέσει να καλύψει όχι μόνο τις εγχώριες ανάγκες για στεβιοζάχαρη αλλά και τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όμως για να υπάρξει υψηλό εισόδημα θα πρέπει η στέβια να καλλιεργηθεί, να μεταποιηθεί και να πουληθεί από ομάδα παραγωγών. Πρέπει να γίνει μια αρχή στην Ελλάδα και οι αγρότες να παράγουν, να μεταποιούν και να πωλούν οι ίδιοι το προϊόν τους. Με την μέθοδο της εκχύλισης μπορούμε από τα φύλλα της στέβιας να παράγουμε τις γλυκαντικές ουσίες που χρειαζόμαστε», τονίζει ο κ. Ζαχοκώστας.

 http://gkatzios.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: