Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Δεν μας δίνουν πετρέλαιο!



 Όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, λόγω του φόβου χρεοκοπίας της Ελλάδας οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει και σταματούν να προμηθεύουν με πετρέλαιο την χώρα, ενώ οι τράπεζες αρνούνται να παράσχουν χρηματοδοτήσεις .Έτσι, η Ελλάδα εξαρτάται πλέον στο Ιράν για την εισαγωγή του μεγαλύτερου μέρους των πετρελαϊκών αναγκών της.

Σύμφωνα με πετρελαϊκές εταιρείες, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να χτυπηθεί το εμπόριο του Ιράν ως μέρος της εκστρατείας κατά του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, η Ελλάδα έχει στραφεί στο Ιράν καθώς αποτελεί τον ύστατο προμηθευτή της.


Πάνω από είκοσι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες, επικοινώνησαν με το Reuters και δήλωσαν ότι η έλλειψη τραπεζικών χρηματοδοτήσεων έχουν αναγκάσει την Ελλάδα να σταματήσει την αγορά αργού πετρελαίου, από την Ρωσία το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Antinews, ο κ. Παπαδήμος έχει συναντήσεις από το πρωϊ με μεγαλοεπιχειρηματίες του πετρελαίου.


Ως γνωστόν, η Ελλάδα δεν παράγει πετρέλαιο και έτσι εξαρτάται αποκλειστικά στην εισαγωγή του από το εξωτερικό. Το 2010, το 46% των εισαγωγών αργού πετρέλαιου ήταν από την Ρωσία και το 16% από το Ιράν. Η Σαουδική Αραβία και το Καζακστάν παρείχαν από 10% έκαστο, ενώ η Λιβύη και το Ιράκ από 9 και 7 τοις εκατό αντίστοιχα.


Οι σχεδόν παραλυμένες πετρελαϊκές συναλλαγές με την Ελλάδα, που διαθέτει τέσσερα διυλιστήρια, δείχνουν πως το εμπόριο στην Ευρώπη μπορεί να μπλοκαριστεί λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που απορρέει από την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη.


“ Ανάλογες εταιρείες που εμπορεύονται πετρέλαιο σαν τις δικές μας δεν μπορούν να προβούν σε συναλλαγές μαζί τους. Το ρίσκο είναι μεγάλο”, τόνισε έμπορος που συνεργάζεται με μεγάλη διεθνή πετρελαϊκή εταιρεία.


“ Το λογιστήριο μας απλώς αρνείται να προβεί σε συναλλαγές μαζί τους. Όχι ότι δεν πληρώνουν. Απλώς γίνεται για προληπτικούς λόγους», είπε ένας άλλος έμπορος.


“Δεν μπορέσαμε να βρούμε καμία τράπεζα που να θέλει να μας χρηματοδοτήσει. Καμία τράπεζα δεν θέλει να χρηματοδοτήσει μια συμφωνία μαζί τους. Χάσαμε ορισμένες καλές ευκαιρίες εκεί πέρα”, σημείωσε ένας τρίτος.


Τα Ελληνικά Πετρέλαια που αποτελούν τα μεγαλύτερα διυλιστήρια στην Ελλάδα, διέψευσαν ότι αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία προμήθειας αργού πετρέλαιου και αρνηθήκαν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά για τα αποθέματα που διαθέτουν. Η Motor Oil Hellas, τα δεύτερα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας, δεν έκανε κανένα σχόλιο.


Τα τέσσερα διυλιστήρια, τα οποία ανήκουν στα Ελληνικά Πετρέλαια και την Motor Oil, μπορούν να παράξουν 400.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα. Η συγκεκριμένη ποσότητα έχει πέσει περίπου στα 330.000 βαρέλια την ημέρα τους τελευταίους μήνες λόγω συντηρήσεων και αναβαθμίσεων


Δελτία αποστολών που διαθέτει το Reuters, δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο φορτώθηκαν τέσσερα φορτία αργού πετρελαίου από την Μέση Ανατολή με προορισμό την Ελλάδα. Έμποροι πετρελαίου είπαν , ότι επρόκειτο για ιρανικό πετρέλαιο και πως αναμένονται και άλλα φορτία τον Νοέμβριο.

http://af.reuters.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: