Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Fitch: Χρεοκοπία το σχέδιο για κούρεμα 50%



Το ελληνικό κούρεμα κατά 50% συνιστά πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία, όπως τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

"Η επιβολή απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 50% μπορεί να συνιστά για εμάς πιστωτικό γεγονός", τονίζει στην έκθεσή του όπου σχολιάζει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Εφόσον γίνει αποδεκτή "η ονομαστική μείωση κατά 50% στην προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων θα θεωρηθεί από τον οίκο ως γεγονός χρεοκοπίας (default event)", σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει, συμπληρώνει
.

Όπως αναφέρουν και "ΤΑ ΝΕΑ", ο Fitch είπε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε μία προσωρινή χρεοκοπία, όπως άλλωστε αναμένεται και μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, είτε στην κλίμακα "Β", είτε χαμηλότερα, αναλόγως της συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων. Τώρα, η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με "CCC".

Ωστόσο, ο οίκος παραδέχεται πως "οι συμφωνίες αποτελούν θετικό βήμα, καθώς παρέχουν στήριξη στην χρηματοοικονομική σταθερότητα", εκφράζει δε επιφύλαξη για την αποτελεσματικότητά τους, καθώς "θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες και τα χρονοδιαγράμματα".

Μεταξύ άλλων επισημαίνει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει υψηλό χρέος μετά το κούρεμα 50%, ενώ περαιτέρω προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν οι προοπτικές ασθενούς ανάπτυξης και η βούληση της χώρας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

"Το κούρεμα 50% δεν θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του συνολικού ελληνικού χρέους, καθώς τα κράτη της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ διακρατούν το 30% του κρατικού χρέους", λέει χαρακτηριστικά.

Μετά την ανταλλαγή ομολόγων το χρέος θα διαμορφωθεί στο 142% του ΑΕΠ το 2013, ενώ για να μειωθεί στο 120% έως το 2020 εκτιμά ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα πρέπει να ανέλθει στο 85% για ομόλογα αξίας 205 δισ. ευρώ.

http://news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: