Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ξεσηκώθηκε και η Λιβαδειά


Μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λιβαδειά, τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά ενώ κλειστοί παρέμειναν και οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης από τα ταξί. Απεργοί και διαδηλωτές στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της πορείας που έκαναν απέκλεισαν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ που τα περισσότερα είναι ξένων συμφερόντων τα οποία ήταν ανοιχτά και τα έκλεισαν μετά από πρόταση του προέδρου του ΕΚ. Λιβαδειάς Γιάννη Σταθά. Επίσης  στις τράπεζες που ήταν ανοιχτές έγιναν συμβολικές καταλήψεις.
Στις 10 το πρωί στον πεζόδρομο πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και των φορέων της περιοχής και στις 11 η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη πλατεία.
«Επιτέλους μετά από ενάμιση χρόνο από την εφαρμογή του μνημονίου ο κόσμος βγήκε μαζικά στους δρόμους.
Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας για να καταφέρουμε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και όσες κυβερνήσεις θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γ. Σταθάς.
Και πρόσθεσε: «Ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος. Εμείς ως Ε.Κ. καλούμε όλον τον κόσμο να επαγρύπνηση και αγώνες. Παράλληλα είμαστε σε επαφή μου τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ να αποτρέψουμε να κοπεί η ηλεκτροδότηση σε συμπολίτες μας που τους έχουν χτυπήσει τα μέτρα, επίσης είμαστε σε επικοινωνία και με συνάδελφους να αποτρέψουμε και κατασχέσεις σε ανέργους και ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν. Θα δώσουμε δυναμικό παρών».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Παπασπύρου δήλωσε: «Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στη Λιβαδειά έχει τεράστια επιτυχία. Τα πάντα είναι κλειστά και αυτό δείχνει την αγωνία και την αντίδραση των συναδέλφων οι οποίοι δεν αντέχουν άλλο. Τα λουκέτα έχουν γεμίσει όλη την Ελλάδα, τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στο όνομα της τρόικας δεν μπορούν να τα σηκώσουν οι πλάτες μας. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει και οι κινητοποιήσεις θα είναι συνεχείς».
Από την πλευρά των εκπαιδευτικών ο πρόεδρος ΕΛΜΕ Βοιωτίας σημείωσε: «Έχουμε μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να συνεχίζει μια πολιτική που πλήττει τους χαμηλόμισθους τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Είναι μια ανάλγητη πολιτική. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε αυτή τη πολιτική».
Ανάλγητη χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης και ο πρόεδρος δασκάλων Λιβαδειάς Άγγελος Μάρκου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος της εκπαίδευσης, ο κόσμος της εργασίας βιώνει τις τελευταίες δεκαετίας ανάλγητες πολιτικές, πολιτικές συρρίκνωσης του βιοτικού επιπέδου.  Η κυβέρνηση αφού άφησε τα σχολεία μας χωρίς βιβλία και τις σχολικές επιτροπές χωρίς χρηματοδότηση αφήνει τώρα τους εκπαιδευτικούς χωρίς μισθούς. Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ανατροπής αυτής της κυβέρνησης και όσων εφαρμόζουν αυτή την πολιτική».
Την αντίθεσή στην πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασε και ο δικηγορικός Σύλλογος Λιβαδειάς. «Διατρανώνουμε την αντίθεση μας σε όσα σχεδιάζει και επιχειρεί η κυβέρνηση εναντίον των πολιτών και της κοινωνίας», τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Σεραφείμ Μωραΐτης και επεσήμανε ότι τα μέτρα έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό και τους δικηγόρους και κυρίως της επαρχίας «οι οποίοι υποφέρουν».
Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Χάρης Παπαθωμάς ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Όλοι σήμερα είναι στους δρόμους, τα προβλήματα είναι κοινά η κοινωνία πλέον απαιτεί μια νέα πολιτική να κάνει ένα δυνατό άλμα για να  υπερνικήσει το παρελθόν».
Από την πλευρά του ΠΑΜΕ η Τασία Κοντογιάννη τόνισε: «Το ΠΑΜΕ διοργανώνει και συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν σκοπό την αποτροπή της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου το οποίο φέρνει η κυβέρνηση στη βουλή. Με αυτό το νομοσχέδιο ανατρέπονται κατακτήσεις δεκαετιών, η ζωή του ελληνικού λαού ανατρέπετε με φτώχια, απολύσεις, εφεδρεία, μειώσεις μισθών, μείωση συντάξεων, ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον». Παράλληλα κάλεσε «όλους τους εργαζόμενους να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας με όρους ταξικού κινήματος».
Πρέπει να σημάνει γενικός ξεσηκωμός, είπε η κ. Κοντογιογιάννη ασκώντας έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ και συνέχισε: «Αυτή η πολιτική δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όσα γίνονται έχουν όνομα και κοινό παρονομαστή. Πρόκειται για καπιταλιστική κρίση για κρίση του συστήματος».
Και κατέληξε: «Τούτος ο λαός έχει τη δυνατότητα να είναι αφέντης στο τόπο του. Αυτό θα γίνει μόνο όταν θα πάρει ο λαός την εξουσία στα χέρια του. Καλούμε  το λαό να πει κάτω η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και τα κόμματα που στηρίζουν την πλουτοκρατία και να οικοδομήσουμε το δικό μας μέτωπο για την λαϊκή εξουσία».
Για την ανάγκη του αγώνα και της αντίστασης μίλησε το μέλος του Ε.Σ. Λιβαδειάς και υποψήφιος πρόεδρος για το Επιμελητήριο Βοιωτίας Χρήστος Αναγνώστου.  «Όσο τα μονοπώλια γιγαντώνονται θα χάνονται θέσεις εργασίας και θα κλείνουν μικρομάγαζα. Οι αυτοαπασχολούμενο και οι μικροί πρέπει να αντιδράσουμε σε όλη αυτή τη λαίλαπα των μέτρων. Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι που τους κλείνουν τα μαγαζιά. Το μικρό ψάρι τρώει το μεγαλύτερο και το μεγάλο κεφάλαιο, ο καρχαρίας θα μας φάει όλους. Γι΄ αυτό αντιστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα».
http://www.tabloid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: