Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Προθεσμία 40 ημερών για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων

Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος εντός 40 ημερών σε περίπτωση που δεν πληρωθεί το Ειδικό τέλος ακινήτων προβλέπει ρητά η εγκύκλιος για την είσπραξη του, που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Σημαντική θα είναι η επιβάρυνση, όσων απαλλάσσονται και από λάθος τους έρθει με τον λογαριασμό της ΔΕΗ, καθώς θα πρέπει να βρουν τα χρήματα να το πληρώσουν και μετά να κάνουν αίτηση στην εφορία για να τους επιστραφεί το ποσό! Μάλιστα οι καταναλωτές θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση επανασύνδεσης, μόνο αφού φέρουν αποδεικτικό πληρωμής του ειδικού τέλους.

Η επιβολή του θα γίνει σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων, οπότε όποιος έχει λάθος τετραγωνικά ή αξία ζώνης, θα πρέπει
να το αλλάξει για να αποφύγει επιπλέον χρέωση. Όσοι δικαιούνται απαλλαγής και τους έρθει το τέλος στον λογαριασμό, θα πρέπει να το πληρώσουν και στη συνέχεια να κάνουν αίτηση επιστροφής του από την εφορία προσκομίζοντας και τα οικεία δικαιολογητικά.


Παρόμοια θα είναι η διαδικασία για όσους τους έχει επιβληθεί -πάλι από λάθος- μεγαλύτερος συντελστής. Προσοχή, καθώς για να τύχουν απαλλαγής τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση, απαιτείται η ύπαρξη τιμολογίου γεωργικής ή βιομηχανικής χρήσης, αντίστοιχα, κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Παράλληλα, για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών, λαμβάνεται υπόψη εκτός του Κωδικού Απαλλαγής του νόμου 2130/1993 επιπλέον και ο ειδικός Κωδικός Οικονομικής Δραστηριότητας για τα Κοινόχρηστα, όπως αυτός αποτυπώνεται στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. την 17η Σεπτεμβρίου 2011.

Όσον αφορά στον μειωμένο συντελεστή, εφαρμόζεται σε πολύτεκνους, άνεργους και ανάπηρους ή οικογένειες που βαραίνουν ανάπηροι, οι οποίες όμως έχουν κυριότητα ή την επικαρπία (100% ή κατά ποσοστό) της ιδιοκατοικούμενης κύριας κατοικίας. Στην περίπτωση ποσοστού συνιδιοκτησίας η απαλλαγή περιορίζεται στο ποσοστό αυτό.

Όλες οι παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να έχουν στείλει sms στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους και τον αριθμό της παροχής τους διαχωριζόμενα με ένα κενό χαρακτήρα, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου για να τύχουν της απαλλαγής, και η απάντηση θετική ή αρνητική θα τους έρθει μέσω μηνύματος.
: http://www.trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: