Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Πούτιν: «Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να σώσουν την Ελλάδα, χρειάζεται πολιτική ανδρεία»


«Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να σώσουν την Ελλάδα»

Kάλεσμα προς τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης να επιδείξουν ανδρεία και να «βάλουν πλάτη» σε χώρες που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση, όπως η Ελλάδα, έκανε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τονίζοντας ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης είναι πολιτικό και όχι οικονομικό πρόβλημα.


Μιλώντας σε κινεζικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο Β. Πούτιν είπε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό γιατί, για να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα ποσά, «οι κορυφαίες χώρες της Ευρώπης πρέπει να βάλουν πλάτη σε εκείνους που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση και αυτό απαιτεί ορισμένη πολιτική ανδρεία από τους ηγέτες των χωρών αυτών, διότι ο πληθυσμός τους φυσικά δεν είναι πολύ χαρούμενος από αυτήν την εξέλιξη των γεγονότων».


Κατά τον Ρώσο ηγέτη «το πιο οξυμμένο σήμερα πρόβλημα στην ευρωζώνη αφορά την Ελλάδα, αλλά, εάν δεν με απατά η μνήμη μου, η Ελλάδα είναι μόλις το 2% του ΑΕΠ όλης της Ευρώπης και φυσικά είναι δυνατόν να κλείσει αυτό το πρόβλημα: κατά τη γνώμη διαφόρων ειδικών απαιτούνται περίπου 1-1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό βέβαια όχι μικρό, σεβαστό, αλλά απολύτως δυνατό να το "σηκώσει" η ευρωζώνη».

«Σε τελική ανάλυση αυτό (σ.σ.: η διάσωση της Ελλάδας) είναι ωφέλιμο για ολόκληρη την ενωμένη Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, «γιατί κάτι πρέπει να γίνει», αλλά και γιατί οτιδήποτε συμβαίνει στην Ευρώπη «έχει αρνητικές συνέπειες σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, δυστυχώς».


Πρόσθεσε μάλιστα ότι, κατά την άποψή του, οι χώρες των BRICS (σ.σ.: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) δεν έχουν να παίξουν στην περίπτωση αυτή κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, διότι «τα ευρωπαϊκά ταμεία έχουν επαρκείς πηγές, για να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα».


Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν «δόξα τω Θεώ, προς το παρόν δεν υπάρχει πουθενά τραπεζική κρίση, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν προβλήματα με τα δημοσιονομικά, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε οποιεσδήποτε τραγικές συνέπειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Πολύ περισσότερο που «οι ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, Γαλλίας και Γερμανίας, ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τη δυνατότητα υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λόγω των κρίσεων χρέους σε μεμονωμένες χώρες της ευρωζώνης» σημείωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «πολύ θετικό σημάδι» την εξέλιξη αυτή. 
NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: