Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

"Προσκλητήριο" στους... χαμένους "χακί" Ολυμπιονίκες

Κάθε πρωί στις 7, εδώ και 10-15 ημέρες, ο ταγματάρχης Πύρρος Δήμας περνάει την πύλη του «Πενταγώνου» φορώντας την καινούργια καλοσιδερωμένη στολή του. Το γραφείο του είναι στον 4ο όροφο του ΓΕΣ.

Στη Διεύθυνση Εκπαιδεύσεως, τα καθήκοντά του είναι σχετικά με εκείνα από τα οποία τον μάθαμε - και τον τιμούμε - ως χρυσό Ολυμπιονίκη: εισηγήσεις και χειρισμός αθλητικών θεμάτων, προγραμματισμός ενημερώσεων και ομιλιών, καθώς και άλλα σχετικά θέματα ενός αξιωματικού γραφείου, λέει υψηλά ιστάμενη στρατιωτική πηγή που διαβεβαιώνει επίσης για την τυπικότητα και τη συνέπειά του ως επιτελούς.

Η «επιστράτευση» του Πύρρου Δήμα δεν είναι η μόνη από τους Ολυμπιονίκες στους οποίους έχει απονεμηθεί η ιδιότητα του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού και έχει ενταχθεί επαγγελματικά στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Αντίθετα και οι 157 Ολυμπιονίκες έπιασαν ή πιάνουν δουλειά σύντομα, καθώς μέχρι τώρα οι περισσότεροι από αυτούς κάθε άλλο παρά εργασία παρείχαν σε στρατόπεδα, ούτε βέβαια τους είχαν ανατεθεί συγκεκριμένα καθήκοντα. Κάποιοι πάντως κατά περιόδους πήγαιναν σε διαλέξεις σε στρατόπεδα ή συνόδευαν αξιωματούχους σε μονάδες
.

Το «προσκλητήριο» ήρθε στους Ολυμπιονίκες στις αρχές Σεπτεμβρίου αναστατώνοντας τους περισσότερους από αυτούς. Η «απανταχούσα» που έλαβαν ήταν Φύλλο Πορείας για να παρουσιαστούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου σε συγκεκριμένη μονάδα ή υπηρεσία του Κλάδου όπου ανήκουν ή του ΓΕΕΘΑ.

Είχε προηγηθεί αυστηρή εντολή του υπουργού Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη για την πλήρη αξιοποίησή τους καθώς, όπως λένε συνεργάτες του, δεν μπορεί κανείς να αμείβεται χωρίς να προσφέρει ανάλογα, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που το σύνολο των αξιωματικών έχει υποστεί περικοπές στις αποδοχές του. «Αυτά σταματούν», είναι το μήνυμα του κ. Μπεγλίτη.

Στο «Πεντάγωνο» είχαν επίγνωση ότι η διαταγή θα προκαλούσε αντιδράσεις - είχαν εκφραστεί ήδη από τις αρχικές βολιδοσκοπήσεις.

Γι' αυτό και επισημαινόταν αυστηρά στη διαταγή ότι οι Ολυμπιονίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα, αλλά και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους άλλους αξιωματικούς. Η ανταπόκριση πάντως των αθλητών είναι καλή, λένε αρμόδιες πηγές από τα Γενικά Επιτελεία, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα τοποθετήθηκαν εκεί που ζήτησαν - σε Αθήνα ή επαρχία. Στην Αεροπορία 8 (από τους 53) δεν έχουν απαντήσει ακόμα, ενώ οι 50 που ανήκουν στο Ναυτικό θα μάθουν επισήμως πού πάνε σήμερα. Στον Στρατό Ξηράς ανήκουν 54 Ολυμπιονίκες και όλοι πάνε εκεί που θέλουν, πλην τριών για τους οποίους υπήρξε μια ασάφεια που θα διορθωθεί.

Ρεπορταζ: Λουκάς Δημάκας http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: