Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Που και πως μπορούν να αγοράσουν οι ξένοι στην Ελλάδα…

Διευκρινίσεις – με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο αγοροπωλησιών ακινήτων- δίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μέσω της Βουλής, προκειμένου να μην υπάρχουν ασάφειες και μπερδέματα.
Σε απάντηση  σχετικής ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Γιουματζίδης,  με θέμα «Δικαιοπραξίες σε Παραμεθόριες Περιοχές», το υπουργείο Άμυνας αναφέρει τα εξής :
Το άρθρο 24 του Ν.1892/90, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 114 του Ν.3978/2011, ορίζει ως παραμεθόριες περιοχές τους τέως νομούς
Δωδεκανήσου, Έβρου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σάμου, Φλώρινας, Χίου, τις νήσους Θήρα και Σκύρο, καθώς και τις τέως επαρχίες Νευροκοπίου του τέως νομού Δράμας, Πωγωνίου και Κόνιτσας του τέως νομού Ιωαννίνων, Αλμωπίας και Έδεσσας του τέως νομού Πέλλης και Σιντικής του τέως νομού Σερρών.
Κατόπιν των παραπάνω, οι τέως νομοί Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Κοζάνης, Καβάλας, Γρεβενών, Κερκύρας, Κεφαλονιάς, Χανίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου δεν αποτελούν πλέον παραμεθόριο περιοχή.
Σύμφωνα με το άρθρο 26 του Ν. 1892/90, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 114 του Ν. 3978/2011, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στις κατηγορίες της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του Ν.1892/90, απαιτείται να ζητήσουν την άρση της απαγόρευσης για δικαιοπραξίες στις παραμεθόριες περιοχές.
Κατόπιν των ανωτέρω και σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, επιτρέπεται πλέον σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με ιθαγένεια ή έδρα εντός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών, να μπορούν να αποκτήσουν οποιοδήποτε εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα, που αφορά ακίνητα στις παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε απόφαση άρσης τυχόν απαγόρευσης από τους αρμόδιους φορείς.
http://www.prionokordela.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: