Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Οι γερμανοί ζητούν άνεργους γιατρούς και άλλους επιστήμονες από την Ελλάδα και γενικά το Νότο

Cartoon: Doctor (medium) by William Medeiros tagged medical,dance,music Η Γερμανία προσπαθεί να προσελκύσει άνεργους, αλλά εξειδικευμένους επιστήμονες από τις χώρες της κρίσης. Από τη γερμανική αγορά εργασίας λείπουν μηχανολόγοι, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικοί στους υπολογιστές.

Επιχείρηση προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού από τις «χώρες της κρίσης» είναι σε εξέλιξη στη Γερμανία. Xώρες της κρίσης θεωρούνται οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, εκεί όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ψάχνουν για δουλειά.
Τον συντονισμό της επιχείρησης διασφάλισης στελεχών για τη γερμανική οικονομία έχει αναλάβει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, η οποία αναζητά κυρίως μηχανολόγους, ειδικούς στην πληροφορική, νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς.
Πρόκειται, γράφει η Ντόυτσε Βελλε, για επαγγελματικούς κλάδους όπου σημειώνεται έλλειψη στη γερμανική αγορά εργασίας. «Υπάρχει μεγάλο εξειδικευμένο δυναμικό στην Ισπανία, όπου χιλιάδες μηχανολόγοι και ειδικοί στους υπολογιστές είναι άνεργοι», υπογραμμίζει η διευθύντρια του Κέντρου Προώθησης Εργατικού Δυναμικού από το Εξωτερικό, Μόνικα Φαρνχάγκεν, μιλώντας στην Die Welt.
Σύμφωνα με την κα Φαρνχάγκεν περισσότεροι από 17 χιλιάδες υψηλά εξειδικευμένοι Ισπανοί έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να εργασθούν στη Γερμανία.
 
Οι αγγλόφωνες χώρες είναι πιο ανταγωνιστικές
 
Βολιδοσκοπήσεις στελεχικού δυναμικού γίνονται και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, προσθέτει η Φαρνχάγκεν.
Στην Πορτογαλία υπάρχει ενδιαφέρον για νοσηλευτικο προσωπικό. Από την Ελλάδα οι Γερμανοί θέλουν γιατρούς.
Το κυριότερο εμπόδιο που καταγράφουν οι γερμανικές αρχές είναι αυτό της γλώσσας. Οι περισσότεροι δεν μιλούν γερμανικά, αλλά αγγλικά και για αυτόν τον λόγο προτιμούν αγγλόφωνες χώρες, όταν δεν βρίσκουν απασχόληση στις χώρες τους. Πέραν τούτου, οι περισσότερες αγγλόφωνες χώρες προσφέρουν στις νέες μεταναστευτικές αυτές ομάδες τη δυνατότητα εκμάθησης της γλώσσας, κατοικία, ακόμη και εργασία για τον ή την σύζυγο και φυσικά θέση σε παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους. Τέτοιου είδους «πακέτα» δεν προσφέρει ακόμη η Γερμανία, επισημαίνει η Μόνικα Φαρνχάγκεν.
 
Die Welt/Σταμάτης Ασημένιος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: