Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ταξίδια χλιδής "εκτός έδρας" πληρώνει το Δημόσιο

http://1.bp.blogspot.com/-_PvnbMGHEik/TiSnnBp0gtI/AAAAAAAAE-s/hb69RjP9Hxo/s1600/dimosios+ipallilos+onairnews.jpg
Παρατυπίες διαπίστωσε αρμόδιο κλιμάκιο του υπ. Οικονομικών. Πλασματικές αποζημιώσεις για "εκτός έδρας" ανάγκες στο δημόσιο. Έρχονται αυστηροί έλεγχοι και επιβολή κυρώσεων σε προϊσταμένους


Πλασματικές αποζημιώσεις για δαπάνες "εκτός έδρας" δημοσίων υπαλλήλων σε διάφορα υπουργεία εντόπισαν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.
Ο αναπληρωτής υπουργός προαναγγέλλει επιτόπιους ελέγχους και κυρώσεις σε προϊσταμένους και υπαλλήλους που έχουν καταχραστεί χρήματα του δημοσίου για πλασματικά έξοδα.
Σε επείγουσα εγκύκλιο τονίζει ότι από τις εκθέσεις των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ), πολλές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τις αποζημιώσεις εκτός έδρας για "την οικονομική ενίσχυση των υπαλλήλων" και όχι για την κάλυψη πραγματικών αναγκών των υπηρεσιών.
Ειδικότερα όπως σημειώνει στην εγκύκλιο, από τις εκθέσεις των ΥΔΕ παρατηρούνται φαινόμενα όπως:
* Εξάντληση του ανωτάτου ορίου ημερών εκτός έδρας πολύ πριν από το τέλος του έτους και πολλές φορές, υπέρβαση αυτού.
* Ασαφείς αιτιολογίες στις εντολές μετακίνησης ή μετακινήσεις υπαλλήλων των οποίων ο κλάδος ή ειδικότητα δεν σχετίζονται με το σκοπό και το λόγο μετακίνησης.
* Συχνή έκδοση των διαταγών μετακίνησης εκ των υστέρων και χωρίς την ύπαρξη σχετικής πίστωσης, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων.
* Συχνές διανυκτερεύσεις υπαλλήλων εκτός ξενοδοχείων σε φιλικά σπίτια ή συνεχείς μετακινήσεις σε αποστάσεις που δικαιολογούν την καταβολή εξόδων μετακίνησης.
* Πληρωμή δαπανών της αυτής μετακίνησης ή εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος από διαφορετικές πηγές (τακτικός Π/Υ, Π.Δ.Ε., Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης κ.λπ.).
*  Μη αναγραφή των απαιτούμενων στοιχείων επί της εντολής μετακίνησης.
Ακόμα παρατηρείται ότι μεγάλος αριθμός φορέων εξαντλεί το σύνολο των πιστώσεων του προϋπολογισμού τους, για μετακινήσεις υπαλλήλων εκτός έδρας, αλλά και το ανώτερο όριο ημερών μετακίνησης για όλους τους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας.
"Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογες αμφιβολίες, αλλά και δυσμενή σχόλια, αναφορικά με την αναγκαιότητα των μετακινήσεων και τη μεταβολή του χαρακτήρα αυτών, από την κάλυψη συγκεκριμένων υπηρεσιακών αναγκών, σε έμμεσο τρόπο οικονομικής ενίσχυσης των υπαλλήλων", υπογραμμίζει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός.
Καλεί δε τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους της νομιμότητας και να καταγράφονται οι παρατυπίες.
 www.news247
http://www.serta.co.za/img/jpg/sheep_smile_01.jpg Μήπως λέω,μήπως, οι ελεγκτές θα έπρεπε να κοιτάξουν ΟΛΑ τα παλιά αποδεικτικά για οδοιπορικά διοδίων των μετακινήσεων δημοσίων υπαλλήλων να δούν πόσα απο αυτά είναι,( αν είναι μία υπόθεση κάνω), ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΑ; Με αυτόν τον τρόπο ο μετακινούμενος αποδεικνύει ότι μετακινήθηκε και ετσι πληρώνεται και την μετακίνηση και τα διόδια που δεν πλήρωσε ποτε παρα αλλαξε τον τοπο και την ημερομηνία στο καλοσκαναρισμένο χαρτάκι. Λέτε σε πολλές υπηρεσίες να έχουν στήσει βιομηχανία παραγωγής τέτοιων αποδεικτικών; 
Μπα δεν νομίζω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: