Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Χάκερ έκλεψαν δεδομένα χρηστών του Playstation

Πολύ πιο σοβαρή τελικά, από ό,τι είχε φανεί στην αρχή, είναι η εισβολή χάκερ στο online δίκτυο που συνδέει μέσω διαδικτύου τις ανά τον κόσμο παιγνιδο-μηχανές Playstation της Sony, καθώς, όπως έκανε γνωστό η εταιρία, οι "εισβολείς" έκλεψαν κωδικούς πρόσβασης, στοιχεία ταυτότητας (ονόματα, διευθύνσεις, ημερομηνίες γέννησης κ.α.), διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πιθανώς αλλά όχι επιβεβαιωμένα, αριθμούς πιστωτικών καρτών.

Πρόκειται για μια
από τις σοβαρότερες και μεγαλύτερου εύρους παραβιάσεις ασφάλειας στο διαδίκτυο, που έχει ποτέ συμβεί, ενώ ορισμένοι αναλυτές και χρήστες επισήμαναν την καθυστέρηση με την οποία έγινε γνωστή. Η εταιρία απάντησε ότι χρειάστηκαν μέρες εντατικών ερευνών για να έρθει στο φως το πρόβλημα. Εκπρόσωπος της εταιρίας κυβερνο-ασφάλειας Sophos έκανε λόγο για "καταστροφή από πλευράς δημοσίων σχέσεων" για τη Sony, ενώ δεν απέκλεισε ότι οι χάκερ μπορεί να αξιοποιήσουν δεόντως τα στοιχεία (ιδίως τους κλεμμένους κωδικούς) για να κάνουν παραβιάσεις και σε άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες, με το σκεπτικό ότι οι χρήστες μπορεί να χρησιμοποιούν ίδιους κωδικούς σε παραπάνω από μια online υπηρεσίες.

Το Playstation Network και η μουσική υπηρεσία Qriocrity παραμένουν εκτός λειτουργίας από τις 20 Απριλίου μετά την κυβερνο-επίθεση και οι τεχνικοί της ιαπωνικής εταιρίας προσπαθούν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα και να ενισχύσουν τις ηλεκτρονικές άμυνες του δικτύου, όμως στο μεταξύ αποκαλύφθηκε η εκτεταμένη κλοπή των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. "Αν και
δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι εκλάπησαν δεδομένα προσωπικών καρτών, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα", δήλωσε η εταιρία, η οποία πάντως συμβούλευσε τους χρήστες να βρίσκονται σε εγρήγορση για πιθανές απάτες με την κάρτα τους αλλά και με το e-mail τους, ενώ, παράλληλα, ανέφερε το πρόβλημα στο FBI. Από την πλευρά τους, πολλοί χρήστες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πιθανές συνέπειες από την παραβίαση.

Στέλεχος της Sony ανέφερε ότι ένα μέρος των υπηρεσιών θα επαναλειτουργήσουν μέσα σε μια εβδομάδα. Το Playstation Network -που, εκτός από online gaming, προσφέρει τη δυνατότητα "κατεβάσματος" ταινιών, μουσικής και άλλου ψηφιακού περιεχομένου - ξεκίνησε το 2006 και σήμερα έχει περίπου 75 εκατ. χρήστες στον κόσμο (το 90% στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ). Η παραβίαση της ασφάλειας του δικτύου -
η οποία εκτιμάται ότι έγινε στο διάστημα 17 έως 19 Απριλίου- αποτελεί πλήγμα για τη Sony, η οποία μόλις ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει τους δικούς της υπολογιστές-ταμπλέτες για να ανταγωνιστεί το iPad της Apple και "ποντάρει" στις δυνατότητες και υπηρεσίες του Playstation Network για να δελεάσει τους καταναλωτές να αγοράσουν τα νέα tablet PCs της. Ακόμα, μέχρι το τέλος του 2011, η εταιρία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μια νέα φορητή παιγνιδο-μηχανή, το Next Generation Portable.

Αναλυτές στον τομέα της διαδικτυακής ασφάλειας έθεταν το κρίσιμο ερώτημα
με ποιο τρόπο μπορεί οι χάκερ να αξιοποιήσουν τις προσωπικές πληροφορίες που υπέκλεψαν. Η Sony έκανε γνωστό ότι ανέθεσε σε μια εξωτερική εταιρία-σύμβουλο κυβερνο-ασφάλειας να διερευνήσει ακριβώς αυτό το ζήτημα.
nooz.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: