Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Bloomberg: «Προχωρήστε τώρα σε αναδιάρθρωση»



Bloomberg: «Προχωρήστε τώρα σε αναδιάρθρωση»
«Ούτε τούρτες, ούτε παιχνίδια, ούτε φυσικά μουσική! Η Ελλάδα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συμπλήρωσε ένα χρόνο από την ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης και η ψυχολογία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη». Κάπως έτσι περιγράφει ο αρθρογράφος του Bloomberg την κατάσταση στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά το αίτημά μας για βοήθεια σε ΔΝΤ, ΕΕ κι ΕΚΤ κι υπογραμμίζει πως πλέον η ανάγκη για αναδιάρθρωση είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Οπως αναφέρει, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Την ίδια ώρα, το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας καταρρίπτει νέα ιστορικά υψηλά. «Το υπουργείο Οικονομικών άρχισε έρευνα εναντίον τραπεζικών υπαλλήλων που φέρονται να διακινούσαν φήμες περί επικείμενης αναδιάρθρωσης» αναφέρει ο κ. Μάθιου Λιν.
Για τον ίδιο, η χώρα μας θα έπρεπε να είχε «γιορτάσει» την επέτειο από την ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης με έναν διαφορετικό τρόπο: Ανακοινώνοντας πως θα αναδιαρθρώσει μέρος των χρεών της.
Οπως λέει, όσο πιο σύντομα η Ελλάδα προχωρήσει σε «κούρεμα», τόσο καλύτερα θα είναι για όλους. Γιατί, η καθυστέρηση, σύμφωνα με τον κ. Λιν, φέρνει μεγαλύτερο «κούρεμα» και οι οικονομικές έρευνες δείχνουν πως όσο μεγαλύτερο είναι το «κούρεμα» τόσο μεγαλύτερος είναι και ο πόνος που προκαλεί. «Η ζημιά για την ελληνική οικονομία είναι πολύ μεγάλη. Και μόνο όταν γίνει πτώχευση στην Ευρωζώνη, θα μπορέσει να ξεκινήσει μία ευαίσθητη συζήτηση για το πώς θα ισχυροποιηθεί το κοινό νόμισμα».

Για τον αρθρογράφο του Bloomberg, την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές στην αγορά έδειξαν πως οι περισσότεροι διαπραγματευτές έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως η ελληνική πτώχευση είναι αναπόφευκτη. Ενδεικτικό είναι πως η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε άνω του 22% στο τέλος της εβδομάδας. Οσο για τα 10ετή ομόλογα, οι αποδόσεις τους είναι κοντά στο 15%. Από την άλλη, και το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά.
Οπως λέει, η αναδιάρθρωση θα συμβεί, το θέμα είναι πότε κι επικαλείται αξιωματούχους σε Αθήνα και Βρυξέλλες που επιμένουν πως η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να είναι επιλογή. «Πρέπει να σταματήσουν να υποκρίνονται».
Σύμφωνα με τον κ. Λιν, οι αναδιαρθρώσεις χαρακτηρίζονται καταστροφικές από τις αγορές, κυρίως επειδή οι τραπεζίτες και οι δαχειριστές κεφαλαίων χάνουν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους. Ομως, στην πραγματικότητα, είθισται οι χώρες να αδυνατούν να αποπληρώσουν μέρος των χρεών τους. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το μέγεθος του «κουρέματος», ισχυρίζεται ο αρθρογράφος κι επικαλείται έρευνα που παρουσιάστηκε αυτό το μήνα στην Royal Economic Society. Στην έρευνα αποτυπώθηκαν όλες οι αναδιαρθρώσεις χρεών μεταξύ χωρών - ξένων τραπεζών κι επενδυτών από το 1970. Πρόκειται για 202 περιπτώσεις σε 68 χώρες.
Οπως προέκυψε, οι αναδιαρθρώσεις που περιελάμβαναν μεγάλο «κούρεμα» οδηγούσαν σε εκτίναξη των spreads (του κόστους δανεισμού) και σε μεγαλύτερο αποκλεισμό (χρονικά) από τις αγορές.
Με άλλα λόγια, όση μεγαλύτερη είναι η ζημιά για τους κατόχους ομολόγων, τόσο μεγαλύτερη είναι και η τιμωρία.
Για τον κ. Λιν, η κατάσταση του χρέους της Ελλάδας χειροτερεύει. Και η καθυστέρηση δεν είναι λύση. Θα ήταν καλύτερα, όπως λέει, να προχωρήσει η χώρα μας σε ένα «κούρεμα» 40% έως 50% εφέτος από το να γίνει ένα «κούρεμα» 70% έως 80% το 2013.
Οπως αναφέρει, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιδεινώνεται συνεχώς. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες μειώσεις δαπανών, γεγονός που θα «πιέσει» ακόμη περισσότερο την οικονομία.
«Σε αυτή τη φάση, η ελληνική οικονομία χρειάζεται να παρουσιάσει ανάπτυξη και πάλι. Ομως, κανείς δεν εξηγεί πως μπορεί αυτό να συμβεί» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως μόνο εάν η χώρα μας προχωρήσει σε default, θα ξεκινήσει μία σοβαρή συζήτηση για το πώς θα επανασυγκροτηθεί η Ευρωζώνη.
Μοναδική λύση, σύμφωνα με τον κ. Λιν, είναι η Ελλάδα να ανακοινώσει 50% «κούρεμα» χρέους και τριετή αναστολή πληρωμών τόκων για τα δάνεια που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα.
«Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, η Ελλάδα θα μπορέσει να βάλει μπροστά την αναδιάρθρωση της οικονομίας της, επαναφέροντας τη ζήτηση κι επικεντρώνοντας την προσοχή της στην εξαγωγική της βιομηχανία που είναι και ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει η χώρα μέσα στο ευρώ. Από την άλλη, η υπόλοιπη Ευρώπη θα σταματήσει να αναλώνεται σε μία χαμένη «μάχη» για το πώς θα σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία και αντ' αυτού θα επικεντρωθεί στο πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική η ζώνη του ευρώ» τονίζει ο κ. Λιν και καταλήγει:
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρατείνεται άλλο η αγωνία και σίγουρα όχι μέχρι τα δεύτερα "γενέθλια" του μηχανισμού στήριξης. Ο,τι είναι να γίνει, να γίνει έως το τέλος Μαίου».
http://www.kerdos.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: