Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Σε δημόσια θέα τα εισοδήματα

Στη λύση της δημοσίευσης στο internet των στοιχείων εισοδήματος και φόρων ελεύθερων επαγγελματιών και εταιριών, καταλήγει το οικονομικό επιτελείο, εφαρμόζοντας νόμο του '80, για να ενεργοποιήσει τον δημόσιο έλεγχο σε προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής
Στη δημόσια θέα που πλέον περνάει στο διαδίκτυο και όχι στις λίστες που προέβλεπε ο νόμος του '80 να αναρτώνται στις εφορίες, θα βρίσκονται τα στοιχεία εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών και εταιριών με το πέρας της εκκαθάρισης των δηλώσεων του φορολογικού έτους 2009.
Σε μία προσπάθεια να θέσει σε λειτουργία τον κοινωνικό αυτοματισμό, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το σενάριο να δημοσιοποιούνται οι λίστες με τα φορολογικά στοιχεία στο ίντερνετ, αφού προηγηθεί γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Κι αυτό γιατί ενώ από το '80 προβλέπεται με σχετική νομοθεσία η κατάρτιση λίστας με εισοδήματα και ανάρτησή τους στις εφορίες προς ενημέρωση των πολιτών, το διαδίκτυο αποτελεί μέσο στο οποίο έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε και αποτελεί πλέον είδος δημόσιου χώρου.
Έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο, οι λίστες να δημοσιοποιούνται, αλλά να τεθεί ανώτατο όριο πρόσβασης σε στοιχεία μέχρι 20 φορολογουμένων ανά μήνα και να έχουν πρόσβαση μόνον όσοι διαθέτουν κωδικό στο TAXIS και υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Επίσης δεν θα δημοσιεύονται στοιχεία προηγούμενων ετών, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η επεξεργασία των στοιχείων, που απαγορεύεται ρητά από την Αρχή Προστασίας, αλλά και πιθανή εμπορική εκμετάλλευση.
Πηγές του υπουργείου οικονομικών, τονίζουν ότι τέτοια διαδικασία προβλέπεται ήδη από τον φορολογικό κώδικα από το 1980 και υποχρεώνει τους προϊστάμενους των εφοριών να συντάσσουν λίστες φορολογουμένων και να τις αναρτούν σε χώρο που έχει πρόσβαση το κοινό εντός των εφοριών.
Ορισμένοι εφοριακοί υποστηρίζουν ότι η διάταξη του Κώδικα αφορά μόνον ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρίες, ενώ άλλοι ερμηνεύουν τον κώδικα Φορολογίας διαφορετικά και εκτιμούν ότι η δημοσιοποίηση μπορεί να συμπεριλάβει όλους τους φορολογούμενους.
Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού απέναντι σε κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, καθώς θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλέσει κύμα καταγγελιών από πολίτες, προς φοροφυγάδες το πραγματικό εισόδημα των οποίων, τυχαίνει να γνωρίζει:
" Ο μάγκας με τα πέντε πολυτελή αυτοκίνητα και τις βίλες θα πρέπει να έχει και την αντίστοιχη φορολόγηση, δεν μπορεί να δηλώνει εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται από τον τρόπο ζωής του" δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλης
απο το  
News247.gr 

Ο τσοπάνος λέει:
Μας έκαναν ζητιάνους στις διεθνείς αγορές. Μας έκαναν πτωχούς και σε λίγο θα μας κάνουν πάμπτωχους. Τώρα μας ζητούν να γίνουμε και ρουφιάνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: