Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Νέο χαράτσι στα ακίνητα

Νέες επιβαρύνσεις φέρνει ο νέος χρόνος για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, πέρα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο στόχαστρο και τα εκτός σχεδίου ακίνητα.
Όπως αναφέρει η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", όλοι οι φόροι ακινήτων πέφτουν ξανά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων
Έτσι, για οικόπεδα και αγροτεμάχια είναι πιθανό να υπάρξει ακόμα και υπερδιπλασιασμός στις τιμές της εφορίας, ενώ ήδη προχωρά η ένταξη τουλάχιστον 5.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών.
Το υπουργείο Οικονομικών, ακολουθώντας τις επιταγές του μνημονίου, προσανατολίζεται σε παρεμβάσεις που υποχρεώσουν τους ιδιοκτήτες να βάλουν για άλλη μια φορά το χέρι βαθιά το χέρι στην τσέπη:
-Αυξάνεται ο ΦΠΑ ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται πλέον με συντελεστή 23%.
-Οι φόροι θα είναι περισσότεροι για τη μεταβίβαση οικοπέδων εκτός σχεδίου. οικόπεδα θα ρίξουν ακόμη περισσότερους Ελληνες στο ΦΜΑΠ.
-Προβλέπονται πιο σκληρά τεκμήρια από την 1/1/2011. Οι επιπτώσεις θα φανούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2012.
-Αυξάνονται τα έξοδα μεταβίβασης αντίστοιχα με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
-Αυξάνονται οι φόροι κληρονομιών και γονικών παροχών.
-Περισσότεροι Ελληνες θα πέσουν στην τσιμπίδα του ΦΜΑΠ, ενώ για τους ήδη υπόχρεους ο φόρος θα αυξηθεί ακόμη και πάνω από 100%.
-Ακριβότερη θα γίνει και η αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς, εκτός από τους φόρους, θα αυξηθούν και τα έξοδα για την απόκτησή της.
-Περισσότεροι φόροι για τα εκτός σχεδίου κτίσματα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την ένταξη εκατοντάδων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών.
Επιπλέον, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο τρόπος υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας ακινήτων παραμένει ανοικτός, ενώ υπό εξέταση είναι: το αφορολόγητο πρώτης κατοικίας, οι κλίμακες κληρονομιών-γονικών παροχών, ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, το "Πόθεν έσχες" πρώτης κατοικίας οι  γονικές παροχές σε χρήμα και οι συντελεστές εμπορικότητας και παλαιότητας.
News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: