Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Πάντα επίκαιρο

ΤΣΟΠΑΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ

Provata1.jpg
Έχω μείνει πολύ πίσω τελικά στην ελληνική (για την παγκόσμια δε το συζητώ) ειδησεογραφία! Τα πράματα στην πολιτική τρέχουν με γοργούς ρυθμούς και ανέκαθεν στον τομέα αυτό δεν υπήρξα φανατικός! Τουναντίον μάλιστα, απ'τα σχολικά κιόλας χρόνια  απέφευγα την πολιτική με κάθε τρόπο! Ίσως γιατί γνωρίζοντας εκ των προτέρων τους συμμαθητές και αργότερα τους συμφοιτητές που συμμετείχαν στα όποια πολιτικά κινήματα, είχα οδηγηθεί στο συμπέρασμα (λάθος άραγε?) πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι δομές αυτές αποτελούνται στην ουσία από λαμόγια που χειριζόμενοι άψογα τον λόγο, δημαγωγούν το πλήθος και κατευθύνουν την κοινή γνώμη στην επιθυμητή τροχιά. Μαθητές που έπαιρναν 20άρια χωρίς να έχουν ανοίξει βιβλίο, φοιτητές-συνδικαλιστές που περνούσαν 19 χρωστούμενα μαθήματα σε ένα δίμηνο, τελειόφοιτοι που διορίζονταν στο ΕΣΥ με ψεύτικα διδακτορικά, όλοι μου αποδείκνυαν με τον πιο ρεαλιστικό και προκλητικό τρόπο πως η πολιτική βρωμά σε όλες τις εκφράσεις της σε όλα τα επίπεδα της απ΄το κεφάλι ως τα νύχια! Βγάζω το καπέλο στις ελάχιστες εξαιρέσεις (που όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα), στα άτομα εκείνα που πραγματικά διαπνέονται από αίσθημα ευθύνης και συνδικαλισμού όπως αυτός πραγματικά θα έπρεπε να γίνεται.
Θυμάμαι που μου έλεγε ο πατέρας μου: «Παρατήρησε μια παρέα από παιδάκια που παίζουν στις κούνιες ... θα δεις πως μέσα στο πλήθος υπάρχουν κάνα-δυο με πιο ηχηρή και δεσποτική παρουσία, οι κατά κάποιο τρόπο αρχηγοί της ομήγυρης ...  η υπόλοιπη παρέα απλά ακολουθεί και συμμορφώνεται με τις κεφαλές» ... Ίσως κάποιοι άνθρωποι όντως να είναι γεννημένοι ηγέτες, όμως η πραγματική δύναμη παραμένει το πλήθος! Αυτό ανεβάζει και ρίχνει ολόκληρες κυβερνήσεις αντιδρώντας σε όποια αδικία ή αυθαιρεσία! Είμαι πεπεισμένος λοιπόν πια πως δεν έχει σημασία αν ανήκεις στους ηγέτες, είτε στο πλήθος! Το μέγεθος της ευθύνης για την πορεία του τόπου μας παραμένει ακέραιο και για τις δύο πλευρές! 
Το γονιδίωμά μας είναι ανθρώπινο και σαφώς πιο εξελιγμένο απ'του προβάτου που ακολουθεί τον τσοπάνη! Εμείς οι από κάτω λοιπόν, το πλήθος ντε, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η καθημερινή ενημέρωση για τα δρώμενα του τόπου είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκουμε! Τον δικό μας τον τσοπάνη οφείλουμε να τον κρίνουμε κάθε φορά αυστηρά και αντικειμενικά! Αν το κάνουμε αυτό, σύντομα θα αντιληφθούμε έντρομοι πως οι όποιες ατασταλίες, τα όποια οικονομικά ή άλλα σκάνδαλα αποκαλύπτονται κατά καιρούς, είναι ουσιαστικά μόνο η κορυφή του παγόβουνου, το απειροελάχιστο ενός σαθρού σάπιου συστήματος άλλοτε μπλε και άλλοτε πράσινου, που εμείς οι ίδιοι οικοδομήσαμε! Πόσο να αντέξουμε πια τα ίδια και τα ίδια?
Αν και η εγγραφή αυτή δεν έχει πολιτική χρωματική διάσταση, ας μου πει κάποιος βιολόγος σας παρακαλώ ... πάντα το είχα απορία ... από πότε η ικανότητα ηγεσίας ετούτου του τόπου είναι βιολογικό γονίδιο που κληρονομείται από πατέρα σε γιο?
http://mauros-pit.pblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: